A Google új biztonsági frissítésének veszélyei

A Google a héten frissítette egyik legnépszerűbb alkalmazását, a Google Authenticatort. Az appot sokan ismerik és használják kétfaktoros hitelesítéshez (2FA), aminek lényege, hogy ha be akarunk jelentkezni egy olyan felületre, ahol beállítottuk a 2FA-t, akkor nem elég csupán megadnunk felhasználónevünket és jelszavunkat, hanem az alkalmazás által épp megjelenített számsort is be kell írnunk.

Ez a plusz védelem nagyon hasznos lehet, ha valahogy illetéktelen személyek hozzájutnának a bejelentkezési adatainkhoz. Még ezzel nem értek véget a kétfaktoros hitelesítés előnyei, ugyanis a számsor folyamatosan, kb. 30 másodpercenként változik, ezért annak megszerzésével sem jutnának sokra a fiókunkat feltörni kívánó támadók.

A Google legújabb frissítése lehetővé teszi, hogy összekapcsoljuk az Authenticatort Google fiókunkkal, így az app ezután egy egyszer használatos kódot ment el a felhőtárhelybe, aminek segítségével vissza tudjuk állítani kódjainkat.

A veszély abban rejlik, hogy így bárki hozzáférhet a tárolt kódjainkhoz, ha megszerzi előbb a Google jelszavunkat. Ez pedig még nagyobb veszélyt jelent azokra, akik a Google 2FA megoldását használják ahhoz, hogy például kriptovalutás tőzsdékre bejelentkezzenek, ugyanis egy támadás veszélyeztetné a megtakarításukat és befektetéseiket is.

Fontos kiemelni, hogy a frissítés nem kapcsolja be automatikusan ezt az új biztonsági funkciót és sok
kiberbiztonsági szakértő is azt javasolja, hogy hagyjuk inkább kikapcsolva.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.