Oroszország és a kriptovaluták

Az elmúlt pár évben rengeteg hír látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy az egyes országok vezetése hogyan áll a kriptovaluták kérdéséhez. Mára van már olyan ország, ahol a BTC hivatalos fizetőeszköznek számít, van olyan ahol egyenesen tiltják a bányászatot. Általánosságban azért elmondható, hogy a legtöbb ország az arany középutat próbálja választani, ami a szabályozásokat helyezi előtérbe, így jöhetett létre az Európai Unióban a MICA rendelet is.

Oroszország esetében is hasonló tendencia figyelhető meg. Az elmúlt évek során azt láthattuk, hogy az orosz kormányzat inkább hajlik a szabályozás, mint a teljes tiltás felé. Az elmúlt másfél év pénzügyi nehézségei pedig az orosz lakosság egy részét is a kriptovaluták felé tolták, a központi bank nyitottságot mutatott a nemzetközi fizetésekhez való engedélyezésre is, végül pedig idén engedélyezték a digitális orosz rubel bevezetését is.

Ez egészen konkrétan az orosz központi bank digitális valuta (CBDC) törvénytervezetének elfogadását jelenti, ami alapján a digitális rubel tesztelése augusztus 15-én elindult. A tesztelés során elsősorban a lakosságnak van lehetősége fiókok és tárcák létrehozására, ütemezett átutalások indítására vagy akár QR-kódos vásárlásokra. A jogi személyek közötti átutalások várhatóan 2023 végére lesznek elérhetőek. 2025-re tervezik a teljes lakosság körében elérhetővé tenni a digitális rubel használatát, addig a tesztelők ingyenesen próbálhatják ki.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.