Milyen kriptovalutákat vásárolhatok a BlockChange crypto automatáin?

Bitcoint, Litecoint, Ethereumot és Dogecoint

Miért ez a 4 kriptovaluta érhető csak el a BlockChange automatáin?

A forgalomban lévő kriptovaluták száma meghaladja a kétezret, ugyanakkor az egyes kriptovalutákban bonyolított forgalom nagyon eltérő. A magas forgalommal rendelkező kriptovaluták esetében adott pillanatban sokkal több eladó és vevő van, mint az alacsony forgalmú kriptovaluták esetében, így annak esélye, hogy adott pillanatban lesz kitől vásárolnom, vagy lesz kinek eladnom egy nagy forgalmú kriptovalutánál lényegesen nagyobb. A blockchange automatáin elérhető 4 kriptovaluta a legnagyobb forgalmú kriptovalutákhoz tartozik.

A BlockChange automatáin elérhető kriptovaluták fizikai formában is léteznek?

A valutákkal ellentétben a BlockChange automatáin keresztül megvásárolható kriptovaluták papírpénz, vagy érme formájában nem léteznek, azok csak digitális formában léteznek.

Hol találhatók a BlockChange crypto automatái?

Az alábbi linkre kattintva érhető el az automaták listája a pontos helyszínekkel.

Az automaták a nap 24 órájában elérhetők és üzemelnek?

Az alábbi linkre kattintva érhető el az automaták pontos üzemelési időszaka. Az automaták az éjszakai órákban nem érhetők el.

Mi határozza meg a kriptovaluták árfolyamát?

Mint általában minden kereskedhető termék esetében a keresleti és kínálati tényezők befolyásolják az árfolyamokat. Mivel a kriptovalutákkal egyre több kereskedési helyszínen lehet kereskedni, és a legnagyobb forgalmú kriptovaluták növekvő forgalmuknak köszönhetően egyre több szereplőt vonzanak be, a kriptovaluták árfolyamára egyre több esemény lehet kihatással. A szabályozói környezet változása, a kriptovaluták elfogadásának/visszautasításának ingadozása, gazdasági válságok, kőolaj és USA dollár árfolyamának fluktuációja, kamatkörnyezet alakulása, technológia fejlődése – csak néhány faktort említve.

A BlockChange automatáin milyen árfolyamokat látok?

Az automatán közzétett árfolyamok az adott kriptovaluta 1 egységére vonatkoznak és magyar forintban vannak kifejezve. Az árfolyamok csupán tájékoztató jellegűek és azt mutatják, hogy 1 egységnyi kriptovaluta megvásárlásáért hány magyar forintot kell fizetnem. A végleges árfolyam a tranzakció végleges megerősítésekor rögzül, és a tranzakció a rögzített árfolyamon számolódik el.

A kriptovaluták kereskedése soha sem szünetel?

Mivel nem egy központi kereskedési helyszínen lehet csak kereskedni a kriptovalutákkal (decentralizált), így azok kereskedési ideje nem függ helyszíntől, időzónától, intézménytől, vallástól, így a kereskedés gyakorlatilag folyamatos. A folyamatos kereskedési órák ellenére vannak forgalmasabb és kevésbé forgalmas időszakok (napszakok, napok, hetek) Hétvégéken jellemzően alacsonyabb az aktivitás a kriptovaluták piacán.

Mekkora a kriptovaluták piaci kapitalizációja (teljes piaci értéke)?

A 100 legnagyobb piaci értékű kriptovaluta összértéke meghaladja a 2000 milliárd amerikai dollárt. A BlockChange automatáin elérhető kriptovaluták közül a Bitcoin piaci értéke továbbra is a legnagyobb, mintegy 1000 milliárd amerikai dollár a forgalomban lévő teljes mennyiségre vetítve. Az Ethereum közel 270 milliárd, a Dogecoin 40 milliárd, míg a Litecoin 17 milliárd amerikai dollár összértékkel bír.

A BlockChange automatáin csak magyar forinttal fizethetek?

A BlockChange automatái csak magyar forintot fogadnak el, csak készpénzt és csak a tízezres, illetve húszezres bankjegyeket. Kriptovaluta eladásakor az ellenérték kifizetése is csak magyar forintban, készpénzben, tíz- illetve húszezer forintos bankjegyekben történik. Kriptovaluta vásárlásakor az ATM-be helyezett legelső bankjegy csak 20.000 forintos lehet, a többi bankjegy már lehet 10.000 vagy 20.000 forintos.

Mekkora összegű tranzakciót bonyolíthatok a BlockChange automatáin?

A BlockChange automatáin bonyolítható maximális tranzakciós limit ügyfelenként 2,5 millió magyar forint. Az automatán bonyolítható legkisebb értékű tranzakció 20.000 magyar forint (az automata által elfogadott és kiadható legkisebb címlet)

Vásárolhatok kevesebbet is a kriptovaluta egy egységénél?

A BlockChange automatáin elérhető kriptovaluták esetében hasonlóan mint a valutáknál létezik ún. váltópénz, vagyis a kriptovaluta tört része.

A Bitcoin esetében a váltópénz a Satoshi, ami a Bitcoin egyszázmilliomod része, vagyis 1 Bitcoin = 100.000.000 Satoshi.  Bitcoin esetében a legkisebb megvásárolható egység az 1 Satoshi csupán pár fillérbe kerül.

Az Ethereumnál a váltópénz a Wei, ahol a Wei az Ethereum egytrilliomod része, vagyis 1 Ethereum = 1.000.000.000.000.000.000 Wei. Fillérben kifejezve 1 Wei értéke mindössze 0,0000000000055 fillér.

Litecoinnál a Litecoin tört része a mililitecoin vagyis a Litecoin egyezred része, míg a microlitecoin a Litecoin egymilliomod része. 1 Litecoin = 1.000 mililitecoin és 1 Litecoin = 1.000.000 microlitecoin. Fillérben kifejezve 1 microlitecoin is csupán pár fillér.

Vegyük ugyanakkor figyelembe, hogy a BlockChange automatáin a legfeljebb 10.000 Ft értékű lehet a legkisebb tranzakció a legkisebb elfogadható/kiadható bankjegycímlet miatt.

A BlockChange automatái tudnak fizetéskor visszajárót adni?

Az automaták csak 10.000 és 20.000 forintos bankjegyeket fogadnak el, illetve fizetnek ki, ennek megfelelően a tranzakcióknál mindig a kriptovaluták mennyisége van olyan módon tört összegben meghatározva, hogy a tranzakcióban szereplő árfolyammal kiszorozva 10.000 forinttal osztható egész értékre jöjjön ki. A legkisebb megvásárolható kriptvaluta mennyiségnek legalább el kell érnie a 10.000 forint értéket és az ezen felül megvásárolható kriptovaluta mennyisége értékben a 10.000 forint egész számú többszöröse lehet (20.000, 30.000, 40.000, stb.) Hasonlóan az általam értékesíteni kívánt kriptovaluta értéke minimálisan el kell hogy érje a 10.000 forintot és az értékesíteni kívánt mennyiséget 10.000 forintonkénti értéknek megfelelően növelhetem.

Szükségem van még a pénzen kívül bármire, hogy kriptovalutát vehessek az automatából?

Egyrészt szükségem lesz a mobiltelefonomra, egy kriptopénztárcára, valamint bizonyos összeg feletti vásárlásnál az azonosító okmányaimra.

Hová tudom tenni és hol tudom tárolni a megvásárolt kriptovalutámat?

Amennyiben a BlockChange automatáin keresztül vásárolok, a kriptovalutámat ún. kripto pénztárcába helyezem. A kriptopénztárcáknak több fajtája létezik. Ha még nem rendelkezek kriptopénztárcával, a BlockChange automatái vásárláskor 3 kriptopénztárca lehetőséget kínálnak fel.

 1. Okostelefonomra letölthetek egy kriptopénztárca alkalmazást. Letöltés előtt célszerű körbejárni, hogy a felhasználók melyik alkalmazásról milyen véleménnyel vannak, ugyanis számos kriptopénztárca alkalmazás érhető el az okostelefonon futó  operációs rendszerekhez (iOS, Android)
 2. Automata által kibocsátott kártya alapú kriptopénztárcára kérem a megvásárolt kriptovalutámat
 3. Automata által kibocsátott papír formájú kriptopénztárcára kérem a megvásárolt kriptovalutámat

Ki férhet hozzá a kriptopénztárcámhoz?

Alapesetben csak én férhetek hozzá a kriptopénztárcámhoz, de ennek feltétele, hogy a pénztárcához tartozó (és annak biztonságát biztosító) privát kulcsomat nem mutatom meg senkinek. Ha valaki megszerzi a kriptopénztárcám privát kulcsát az ugyanolyan mintha odaadtam volna a hagyományos pénztárcámat valaki másnak. A privátkulcs birtokosa szabadon rendelkezhet a kriptopénztárcában található kriptovaluták felett. Fontos, hogy a privát kulcsomat mindig biztonságos helyen tároljam, mások ne férhessenek hozzá.

Miért van szükség a mobiltelefonomra?

Bármilyen tranzakciót bonyolítok (vásárlás, vagy eladás) a BlockChange automatáin, a tranzakció végrehajtásához szükségem van egy egyszer használatos biztonsági kódra, mely kódot SMS formájában kapok a mobil készülékemre. A tranzakció kezdeményezésekor meg kell adnom mobiltelefonszámomat, melyre az automata SMS üzeneten továbbítja az egyszer használatos biztonsági kódot. A kód beírásakor folytathatom csak a tranzakciót.

Miért van szükség az azonosítási okmányaimra?

A BlockChange Kft. általános szerződési feltételeinek értelmében a 300.000 forintot elérő, vagy meghaladó tranzakciók esetében a tranzakciót végző ügyfelet azonosítani kell. Az azonosítás a lakcímkártyám és az alábbi okmányok bármelyikének bemutatásával történik: személyi igazolvány, útlevél, kártya formátumú vezetői engedély. A bemutatott okmányokról a BlockChange automatája másolatot készít az automatán elhyelyezett szkenner segítségével. Az azonosítási okmányaim hiányában csak 300.000 Ft alatti tranzakciót bonyolíthatok az automatánál.

A BlockChange automatától megvásárolt kriptovaluta azonnal jóváíródik a kriptopénztárcámban?

Kriptovaluta vásárlásakor a tranzakciónak több stádiuma van. A megvásárolni kívánt  kriptovaluta ellenértékének behelyezésével majd a vásárlás gombra történő kattintással az árfolyam rögzítésre kerül és a tranzakció nem visszaigazolt (unconfirmed) státuszba kerül, vagyis még nem elkölthető. A tranzakció ezek után blokkba íródik egy erre jogosult szereplő (validátor)  által és a tranzakció megkapja az első visszaigazolás (first confirm) státuszt. Amennyiben további – az adott kriptovalutához meghatározott számú – blokk épül a korábbi blokkra, a tranzakció megkapja a véglegesen visszaigazolt (finally confirmed) státuszt és ettől kezdve elkölthető.

Mennyi időre van szükség, amíg egy blokk kiépül?

Kriptovalutánként eltérő blokkidőkkel kell számolni. A Bitcoin esetében 10 perc alatt épül fel egy blokk, míg az Ethereum esetében egy blokk létrehozására 20 másodpercre van szükség.

Hány blokk után kapja meg a tranzakcióm a véglegesen visszaigazolt státuszt?

A BlockChange által üzemeltetett automatákon a Bitcoin esetében legalább 5 blokknak kell ráépülnie arra a blokkra, amelyben az én tranzakcióm szerepel ahhoz, hogy a tranzakcióm finally confirmed (véglegesen jóváhagyott) státuszt kapjon. Ethereum esetén legalább 11 blokknak kell ráépülnie a tranzakciómat tartalmazó blokkra. Míg a Bitcoinnál 60 percet is igénybe vehet amíg a tranzakcióm finally confirmed státuszt kap, utóbbinál 5 percen belül véglegesen visszaigazolt státuszba kerülhet a tranzakcióm.

Előfordulhat, hogy az automata nem tudja rögtön kifizetni az eladott kriptovaluta ellenértékét?

A tranzakció feldolgozása időbe kerül, így a kifizetés nem tud azonnal megvalósulni. Az értékesített kriptovaluta ellenértéke csak abban az esetben kerül kifizetésre, ha az értékesített kriptovaluta beérkezett a BlockChange kriptopénztárcájába és a tranzakció megkapta a finally confirmed (véglegesen visszaigazolt) státuszt. Minden kriptovaluta esetében a feldolgozás ideje eltérő (lásd ”Hány blokk után kapja meg a tranzakcióm a véglegesen visszaigazolt státuszt?”) Kriptovaluta értékesítése során az automata az eladási tranzakció befogadását követően egy bizonylatot (szelvényt) állít ki, mely bizonylattal (szelvénnyel) kell visszatérnem az automatához amennyiben a tranzakció megkapta a finally confirmed státuszt.

Hogyan értesülök róla, hogy az eladási tranzakcióm teljesült és mehetek az automatához felvenni a pénzt?

Amennyiben az eladási tranzakcióm megkapta a finally confirmed státuszt, SMS értesítést kapok az általam megadott mobiltelefonszámra. Az SMS beérkezése után visszatérhetek az automatához, és az eladási bizonylat QR kódjának bemutatásával (automata általi beolvasásával) az értékesített kriptovaluta ellenértéke számomra kifizetésre kerül az automatából.

Létezik a tranzakcióknak hivatalos nyilvántartási rendszere?

Minden tranzakció blokkba kerül rögzítésre, az egyes blokkok pedig blokkláncot (blockchain) alkotnak. A blokklánc tartalmazza az összes tranzakciót és decentralizáltsága miatt ugyanaz a blokklánc többszázezer gépen fut egyszerre. A blokklánchoz több szolgáltató nyújt “olvasási” jogosultságot, így megkereshetők rajta a tranzakciók. A Bitcoin esetében a blokkláncon található Bitcoin tranzakciók visszakereshetők a blockchain.com oldalán, ahol nem csak adott tranzakcióra lehet rákeresni, hanem adott blokkra is, amely tartalmazza magát a keresett tranzakciót.

A tranzakcióm azonnal belekerül a kiépülés alatt lévő blokkba?

A tranzakciók blokkba kerülésének van egy sorrendje, mely sorrendet a tranzakcióhoz beállított rögzítési (blokkba írási, vagy bányászi) jutalék határozza meg. Minél magasabb jutalék van beállítva a tranzakcióhoz, annál előkelőbb helyet kap a sorban, így annál előbb fog beíródni a soron következő blokkba. A bányászok (tranzakciót rögzítők) mindig a legnagyobb jutalékú tranzakciókért versenyeznek, így azokat veszik előre.

A tranzakció rögzítésének jutalékát én tudom állítani?

A rögzítési (bányász) jutalékot a saját kriptopénztárcámban tudom állítani. Amennyiben nem rendelkezek kriptopénztárcával és a BlockChange automatái által felkínált kártya, vagy papír alapú kriptopéntárcát választom, a jutalékot a  BlockChange automatája állítja be mindig a legoptimálisabb szintre, hogy az lehetőleg a legelső blokkba kerüljön, ugyanakkor ne legyen drága.

Mi történik, ha a kriptopénztárcámban túl alacsony jutalékot állítok be?

Alacsonyra állított bányász jutalék esetében előfordulhat, hogy a tranzakcióm nem a legelső blokkba íródik, hanem csak a sokadik blokkba kerül, így több órát, napot is igénybe vehet amíg a tranzakcióm megkapja a finally confirmed státuszt.

Mi határozza meg a bányász jutalékot?

Egy blokk kapacitása limitált, Bitcoin esetében például 1 MB-ra van mesterségesen limitálva, így ha adott pillanatban túl sokan szeretnének tranzaktálni, akkor az éppen kiüpülés alatt lévő blokkba a legmagasabb bányász jutalékkal rendelkező tranzakciók fognak kerülni, hiszen azok élveznek prioritást. A bányász jutalékot a kriptovaluta váltópénzében mérik, Bitcoin esetében Satoshi-ban van kifejezve, hogy 1 byte adat feldolgozása hány Satoshi-ba kerül ha azt szeretném, hogy a tranzakcióm a legelső blokkba íródjon. A piac ugyanúgy árazza azt is, hogy hány Satoshi-ba kerül, ha csak a második, harmadik, vagy a negyedik blokkba íródik a tranzakcióm. Minél későbbi blokkba íródik a tranzakcióm a bányász jutalék annál kisebb.

Hol értesülhetek az aktuális bányász jutalékokról?

Sok fórumon lehet már figyelemmel kísérni a bányászjutalékok aktuális állását. Bitcoin esetében az egyik ilyen oldal a bitcoinfees.info amelyen a bányászjutalékok historikus alakulását is meg lehet vizsgálni.

Visszafordítható egy kripto tranzakció?

A BlockChange automatáin a vásárlás, vagy eladás gomb megnyomásával a tranzakció visszafordíthatatlanná válik, azt nem lehet lemondani, törölni/sztornózni. A kriptovalutákban bonyolított tranzakciók sajátossága, hogy a blokkláncba történő rögzítésük miatt nem törölhetők, nem vonhatók vissza.

Az automata elutasíthatja tranzakciómat?

A BlockChange automatáin a tranzakció elutasításának leggyakrabb okai a következők:

 • BlockChange Kft. általános szerződési feltételeit, adatkezelési tájékoztatóját nem fogadom el
 • A mobiltelefonszámomat nem a megfelelő formátumban, vagy helytelen számot adtam meg, melynek következtében az automata nem tudta továbbítani számomra az egyszer használatos jelszót (a mobiltelefonszám megfelelő formátuma + jellel kezdődik, majd az ország hívószáma, végül a mobiltelefonszámom)
 • Az egyszer használatos jelszót rosszul adtam meg
 • Az automata nem tudta leolvasni/értelmezni a kriptopénztárcám QR kódját, vagy helytelenül írtam be a kriptopénztárcám címét (publikus kulcsát)
 • A tranzakció lebonyolításához nincs elegendő kriptovaluta, vagy nincs elegendő készpénz az automatában
 • Kriptovaluta értékesítésnél nem a megjelölt mennyiségű kriptovalutát küldöm el a megjelölt fogadó címre
 • Kriptovaluta értékesítésnél nem sikerül 15 percen belül a megjelölt mennyiségű kriptovalutát elküldenem a fogadó címre
 • Az általam behelyezett bankjegyek sérültek, már nincsenek forgalomban, más a valutanemük, vagy nem valódiak
 • Compliance nem engedélyezi a tranzakciót

Compliance milyen esetekben utasíthatja vissza a tranzakcióm végrehajtását?

 • 300.000 Forint, vagy annál nagyobb értékű tranzakciót szeretnék bonyolítani, de nincs nálam azonosító okmány, vagy a nálam lévő igazolvány nem alkalmas az azonosításomhoz (nem Pmt. szerinti okmány, vagy sérült okmány)
 • Azonosítási okmányom már nem érvényes (lejárt, vagy régi típusú)
 • Az automata kamerája által rögzített fényképem és a bemutatott igazolványon szereplő fénykép között olyan eltérés mutatkozik, hogy felmerül hogy a két fényképen nem ugyanaz a személy szerepel
 • Kiemelt közszereplőnek minősülök, vagy stratégiai hiányosságokkal rendelkező kiemelt kockázatokkal rendelkező ország állampolgára vagyok (vagy ott lakcímmel rendelkezek) de nem nyilatkozom a pénz forrásáról
 • A pénz forrását dokumentummal kell igazolnom, de nem tudok bemutatni a pénz forrásáról dokumentumot
 • Bűncselekmény gyanúja merülhet fel a tranzakcióval kapcsolatban

Mit tegyek, ha rosszul adtam meg a mobiltelefonszámomat?

Nem kapok SMS üzenetet az egyszer használatos jelszóról. A tranzakció végrehajtása meghiúsul, az automata képernyője pár másodperc múlva visszaugrik a kezdő képernyőre. A tranzakciót az elejétől kell kezdenem és meg kell adnom a helyes mobiltelefonszámomat. A mobiltelefonszám helyes formátuma + jel az elején (melyet a 0 gomb folyamatos lenyomásával tudok beírni) majd az országkód és végül a mobiltelefonszámom.

Mit tegyek, ha rosszul adtam meg az egyszer használatos jelszót?

Hibaüzenet jelenik meg a képernyőn és ismét be kell írnom a helyes jelszót.

Mit tegyek, ha az automata nem tudja értelmezni a kriptopénztárcám QR kódját?

Először meg kell győződnöm róla, hogy a QR kódot helyesen helyeztem az automata leolvasója (kamerája) elé, az nincs túl messze, vagy nincs túl közel a leolvasóhoz. A kamera által rögzített képet én is látom az automata képernyőjén, így adott esetben tudok igazítani a távolságon. Papírra nyomtatott kriptopénztárca esetében ellenőriznem kell, hogy a QR kód tisztán látható-e a papíron (nem kopott, nincs rajta szennyeződés) és nem hiányzik-e belőle egy darab. A QR kód beolvasása helyett manuálisan is beírhatom a kriptopénztárcám címét (több mint 30 karakterből álló cím, így fontos, hogy ne hibázzak gépeléskor). Amennyiben nem sikerül beolvasni a kriptopénztárcám címét, a BlockChange telefonos ügyfélszolgálatától kérhetek segítséget: +36 70 478 0722

Mit tegyek, ha a tranzakció lebonyolításához nincs elegendő kriptovaluta, vagy nincs elegendő készpénz az automatában?

Kisebb összeg beállításával próbálkozhatok, fontos, hogy az automatánál mindig a legkisebb elfogadható bankjegy lépésközével módosíthatok az összegen/mennyiségen, mely a BlockChange automatái esetében 10.000 forint. Amennyiben kriptovalutát szeretnék vásárolni, de az automata nem rendelkezik az általam megvásárolni kívánt mennyiséggel, úgy a vásárlásra szánt összeget minimum 10.000 forintos lépésekkel tudom csökkenteni. Kriptovaluta értékesítése esetén is a forint összeget tudom módosítani minimum 10.000 forintos lépésközökkel, vagyis azt az összeget írom be, amilyen forint értékben szeretnék kriptovalutát értékesíteni.

Mi történik, ha kriptovaluta eladásakor nem a megjelölt kriptovaluta mennyiséget utalom át?

A tranzakció végrehajtása meghiúsul és az általam átutalt kriptovaluta letéti számlára kerül. A letéti számláról csak extra díj ellenében kérhetem a kriptovalutám visszautalását a saját kriptopénztárcámba. A letéti számláról történő felszabadításhoz és visszautaláshoz fel kell vennem a kapcsolatot a BlockChange telefonos ügyfélszolgálatával a  + 36 70 478 0722 telefonszámon.

Mi történik, ha kriptovaluta eladásakor nem a megjelölt időintervallumon belül utalom át az eladásra szánt kriptovaluta mennyiséget?

A tranzakció végrehajtása meghiúsul és az általam késve átutalt kriptovaluta letéti számlára kerül. A letéti számláról csak extra díj ellenében kérhetem a kriptovalutám visszautalását a saját kriptopénztárcámba. A letéti számláról történő felszabadításhoz és visszautaláshoz fel kell vennem a kapcsolatot a BlockChange telefonos ügyfélszolgálatával a  + 36 70 478 0722 telefonszámon.

Mi történik, ha sérült bankjeggyel szeretnék fizetni, vagy sérült bankjegyet kapok?

A BlockChange automatái nem valódi, vagy sérült bankjegyeket nem fogadnak el, az automaták nem tárolnak sérült bankjegyeket, így kifizetés csak ép bankjegyekben történik. Bankjegyek elfogadásával kapcsolatos további kérdéseimmel a BlockChange telefonos ügyfélszolgálatához tudok fordulni a + 36 70 478 0722 telefonszámon.

Azonosító okmány hiányában hogyan tudok az automatánál tranzaktálni?

A 300.000 forintot elérő, vagy meghaladó tranzakciót csak ügyfél-azonosítás esetén tudok bonyolítani a BlockChange automatáinál. Az ügyfél azonosításhoz be kell mutatnom személyazonosító okmányomat, annak hiányában csak 300.000 forint alatti tranzakciót bonyolíthatok.

Az automata végzi el az ügyfél azonosítást?

Az azonosító okmányaimról a BlockChange automatája másolatot készít az automatán található szkenner (kamera) segítségével, egyben egy fényképet is készít rólam, mely adatok a BlockChange compliance osztályára továbbítódnak ellenőrzés céljából. Az ellenőrzés kiterjed az azonosító okmányom érvényességére, valamint az automata kamerája által készített fénykép és a fényképes igazolványomon szereplő fénykép egyezőségére. A tranzakció csak a compliance jóváhagyásával folytatható.

Akkor is tranzaktálhatok, ha kiemelt közszereplőnek minősülök?

Miután nyilatkoztam közszereplői státuszomról, fel kell vennem a kapcsolatot a BlockChange telefonos ügyfélszolgálatával, mivel kiemelt közszereplő tranzakciójának automatán történő lebonyolításához minden eseten (összegtől függetlenül) a BlockChange vezetőjének jóváhagyására van szükség. A tranzakció engedélyezéséhez személyesen kell írásban nyilatkoznom pontos PEP kategóriámról, valamint további adatokat kell megadnom (személyes adatok, forrásigazolás).

Honnan tudom, hogy kimemelt közszereplőnek minősülök, vagy sem?

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 4. §-a pontosan rendelkezik arról, hogy ki minősül kiemelt közszereplőnek.

A törvény értelmében kiemelt közszereplő az a természetes személy, aki fontos közfeladatot lát el, vagy az ügyfél-átvilágítási intézkedések elvégzését megelőző egy éven belül fontos közfeladatot látott el.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában fontos közfeladatot ellátó személy:

a) az államfő, a kormányfő, a miniszter, a miniszterhelyettes, az államtitkár, Magyarországon az államfő, a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár,

b) az országgyűlési képviselő vagy a hasonló jogalkotó szerv tagja, Magyarországon az országgyűlési képviselő és a nemzetiségi szószóló,

c) a politikai párt irányító szervének tagja, Magyarországon a politikai párt vezető testületének tagja és tisztségviselője,

d) a legfelsőbb bíróság, az alkotmánybíróság és olyan magas rangú bírói testület tagja, amelynek a döntései ellen fellebbezésnek helye nincs, Magyarországon az Alkotmánybíróság, az ítélőtábla és a Kúria tagja,

e) a számvevőszék és a központi bank igazgatósági tagja, Magyarországon a Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, a Monetáris Tanács és a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagja,

f) a nagykövet, az ügyvivő és a fegyveres erők magas rangú tisztviselője, Magyarországon a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv központi szervének vezetője és annak helyettese, valamint a Honvéd Vezérkar főnöke és a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesei,

g) többségi állami tulajdonú vállalatok igazgatási, irányító vagy felügyelő testületének tagja, Magyarországon a többségi állami tulajdonú vállalkozás ügyvezetője, irányítási vagy felügyeleti jogkörrel rendelkező vezető testületének tagja,

h) nemzetközi szervezet vezetője, vezető helyettese, vezető testületének tagja.

(3) E törvény alkalmazásában a kiemelt közszereplő közeli hozzátartozója a kiemelt közszereplő házastársa, élettársa; vér szerinti, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermeke, továbbá ezek házastársa vagy élettársa; vér szerinti, örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülője.

(4) E törvény alkalmazásában a kiemelt közszereplővel közeli kapcsolatban álló személy:

a) bármely természetes személy, aki a (2) bekezdésben említett személlyel közösen ugyanazon jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tényleges tulajdonosa vagy vele szoros üzleti kapcsolatban áll;

b) bármely természetes személy, aki egyszemélyes tulajdonosa olyan jogi személynek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek, amelyet a (2) bekezdésben említett személy javára hoztak létre.

(5) E törvény kiemelt közszereplőkre vonatkozó rendelkezéseit a kiemelt közszereplő közeli hozzátartozójára és a kiemelt közszereplővel közeli kapcsolatban álló személyre is alkalmazni kell.

Az utolsó bekezdés értelmében ezek szerint nem csak a foglalkozásom révén lehetek kiemelt közszereplő, hanem közeli hozzátartozóm által, vagy akár egy közeli kapcsolaton keresztül is.

Melyek a leggyakrabban előforduló visszaélések a kriptovalutákkal kapcsolatban?

Érdemes időben felismerni a gyanús jeleket és kellő óvatosság mellett jó eséllyel elkerülhető, hogy visszaélések áldozataivá váljunk. Telefonos ügyfélszolgálatunk mindig rendelkezésére áll, kérje tapasztalt munkatársaink segítségét. Mint általában az olyan tranzakcióknál, ahol értékek cserélnek gazdát, visszaélések sajnos a kriptovaluták esetében is előfordulhatnak. A kriptovalutákhoz kapcsolható, leggyakrabban előforduló visszaélések két főcsoportba sorolhatók. Az egyik csoportba sorolhatók azok a típusú visszaélések, ahol megpróbálják megszerezni a kriptopénztárcához tartozó privát kulcsot és annak segítségével eltulajdonítani a tárcán lévő egyenleget. A második csoportba tartoznak azok a típusú visszaélések, ahol a csalók érzelmi zsarolással próbálják rávenni áldozataikat arra, hogy kriptovalutát utaljanak a csalóknak.

Milyen módszerrel tudják a csalók megszerezni a privát kulcsomat?

Érdemes időben felismerni a gyanús jeleket és kellő óvatosság mellett jó eséllyel elkerülhető, hogy visszaélések áldozataivá váljunk. Telefonos ügyfélszolgálatunk mindig rendelkezésére áll, kérje tapasztalt munkatársaink segítségét. A privát kulcsunkra mindig vigyáznunk kell, hogy az ne kerülhessen illetéktelen személyek kezébe. Amennyiben papír alapú tárcánk, vagy kártya alapú tárcánk van, privát kulcsunkat úgy tudják megszerezni, ha tárcánkat olyan helyen tároltuk, melyhez adott esetben mások is könnyen hozzáférhetnek (pénztárca, fiók, zseb, táska, gépkocsi) esetleg megfeledkeztünk elzárni és azt elől hagytuk. Egy hot wallet-hez (online) tartozó privát kulcsunkat jellemzően olyan eredetinek tűnő (de valójában az eredeti másolata) tárcaalkalmazásokkal próbálják megszerezni, amelyek nem az eredeti gyártótól származnak, de úgy néznek ki (logó, színvilág) mint az eredetiek. Itt vagy már az első letöltéskor nem az eredeti szoftvert töltjük le és az azt követően oda küldött kriptovalutánknak veszhet nyoma, vagy az eredeti letöltése után kapunk egy olyan hamis e-mailt, amiben az eredetinek tűnő szoftver gyártója kéri, hogy biztonsági okokból adjuk meg privát kulcsunkat. Az ilyen típusú csalások megelőzése végett mindig győződjünk meg róla, hogy még letöltés előtt megbízható forrásból tájékozódunk a letölteni kívánt tárcáról, továbbá a letöltés az eredeti, a gyártó hivatalos honlapjáról történik. Javasolt mindenképpen előtte jól körbejárni a honlapot, hogy annak minden aloldala teljes, szövege értelmes, és a weboldal címe (url végződése) összeegyeztethető a szolgáltató országával. Cold wallet-eknél (offline) a visszaélések magánál az eszköz rendelésénél történhetnek meg, ha azt nem az eredeti honlapról, nem megbízható forrásból szereztük, így felmerül annak a kockázata, hogy az eszköz csak hasonlít az eredetire, de valójában annak hamis másolata. Cold wallet, vagy hardver tárca esetében győződjünk meg róla, hogy az eszközt a hivatalos honlapról rendeltük, az átvett eszköz csomagolása ép, az eszköznek a csatlakozója hologrammos matricával van ellátva és a matrica ép, nem sérült.

Melyek a leggyakoribb érzelmi zsaroláson alapuló visszaélések?

Érdemes időben felismerni a gyanús jeleket és kellő óvatosság mellett jó eséllyel elkerülhető, hogy visszaélések áldozataivá váljunk. Telefonos ügyfélszolgálatunk mindig rendelkezésére áll, kérje tapasztalt munkatársaink segítségét. Az első csoportba tartoznak azok a típusú csalások, ahol a szerelem, szimpátia, vonzalom érzéseit kihasználva próbálnak a csalók pénzt kihúzni áldozataikból. A csalók ilyenkor azt kérik jóhiszemű áldozataiktól, hogy kriptovalutát küldjenek egy általuk megadott tárcacímre, melynek fejében pl. végre személyesen is találkozhatnak interneten megismert kedvesükkel (jellemzően utazási költségeikre kérve támogatást), vagy egy egzotikus háziállatot, vagy egy régóta megszerezni kívánt gépkocsit vásárolhatnak rendkívül kedvező áron. Az ilyen csalásoknál mindig intő jel, hogy az ellenszolgáltatás csak kriptovalutáért kapható meg és a fogadónak csak a tárcacíme van megadva, amelyből nem derül ki a valós fogadó személye. A második csoportba tartoznak azok a visszaélések, ahol az emberi kapzsiságot veszik célpontba és úgy próbálnak pénzt kicsikarni áldozataikból, hogy egy rendkívüli hozammal kecsegtető befektetést ajánlanak, ahol kis befektetett tőke akár többszörösen is megtérülhet. A befektetésben való részvétel csak kriptovalutával lehetséges, ami mindig egy intő jel. A magas hozam garantálása pedig már önmagában intő jel, hiszen egy rendkívül alacsony hozam- és kamatkörnyezetben a garantált magas hozam mögött mindig egy magas kockázat van, továbbá ha a mögöttes kockázat nincs megemlítve, részletezve, az is minden esetben gyanús. A harmadik csoportba tartoznak azok a típusú zsarolások, ahol az áldozatok félelmét próbálják kihasználni, hogy pénzt (kriptovalutát) csaljanak ki belőlük. A csalók telefonon, vagy e-mail útján veszik fel a kapcsolatot áldozataikkal és az alábbi okok valamelyikére hivatkozva kérik, hogy a felkeresett személy kriptovalutát utaljon a számukra:

– NAV, vagy közüzemi szolgáltató felé felhalmozott tartozás rendezése,

– számítógépre telepített vírus eltávolítása,

– bajba jutott unoka, közeli hozzátartozó megsegítése,

– kompromittáló fotók, vagy videók világhálóra való kikerülésének megakadályozása,

– felnőtt tartalmú honlapok felkeresésére utaló bizonyítékok feltárásának megakadályozása.

Hasznos tanácsok és tudnivalók

A kriptovaluták árfolyama gyakran nagy kilengéseket tud produkálni viszonylag rövid idő alatt. A valutákkal ellentétben a kriptovaluták esetében nincs egy olyan központi hatóság aki be tudna avatkozni, hogy csillapítsa, esetleg megfékezze a kilengéseket, így azok akár rendkívüli mértékűek is lehetnek.

Mielőtt kriptovalutát vásárolnék, győződjek meg róla, hogy megfelelően tájékozódtam azok kockázatáról, kellőképpen felmértem saját anyagi helyzetemet, kockázatvállaló hajlandóságomat és kockázatviselő képességemet.

Mindig óvakodnom kell az olyan kriptovalutához kapcsolódó befektetésektől, ahol kecsegtető hozamot ígérnek, de a befektetéssel járó kockázatokat nem kellőképpen ismertetik.

A kriptovalutákban bonyolított tranzakciók sajátossága, hogy azokat nem lehet törölni, visszavonni vagy sztornózni. Ha egyszer megadtam a megbízást a tranzakció végrehajtására, azt már nem lehet visszavonni.

Mindig kellő elővigyázatossággal és kétkedéssel kezeljem azokat a vásárlásokat, megrendeléseket, fizetési kérelmeket, amelyeknél a fizetés kizárólag kriptovalutában lehetséges.

Amennyiben bizonytalan vagyok egy fizetési kérelemmel kapcsolatban, jobb ha előtte érdeklődök a BlockChange telefonos ügyfélszolgálatán. A BlockChange munkatársai a kérelem valódiságát nem tudják megállapítani, ugyanakkor a tranzakció kockázataira több belátással bírnak.

A BlockChange automatáinál bonyolított vásárlások esetében mindig saját pénztárcámat jelöljem meg fogadóként. Mielőtt az interenetről töltenék le kriptopénztárcát, előtte próbáljak informálódni, hogy milyen ügyfél visszajelzéseket, kritikákat lehet olvasni a letölthető pénztárca alaklmazásról/szoftverről. Csak megbízható forrásból informálódjak kriptopénztárca lehetőségek iránt.

Kriptovalutát soha ne fogadjak el ismeretlen feladótól és soha ne fogadjak el kriptovalutát, ha a tranzakcióval kapcsolatban felmerül a bűncselekmény gyanúja.

Privát kulcsomat mindig tartsam elzárva, elrejtve mások elől, ahhoz illetéáktelen személy ne férhessen hozzá.

Fontos! Aki privát kulcsomhoz  hozzáfér, kriptopénztárcám felett is szabadon rendelkezhet!