A BTC bányászat egyre zöldebb

Manapság már jó pár Bitcoin bányászattal foglalkozó cég indult el a zöldebb bányászat útján. Ez ugyanúgy jelenti a gépek hűtéséhez használt vízhűtéses technika bevezetését, mint a működéshez szükséges megújuló energiaforrások használatát vagy éppen a feleslegesen termelt gázok újrahasznosítását.

A BTC bányászat Izlandon és Észak-Svédországban is kiemelkedő, ahol egyébként is rettentően magas a megújuló energiaforrások aránya. Emellett pedig a viszonylag alacsony átlaghőmérséklet miatt sokkal kisebb terhet ró a bányászokra a gépek hűtése.

Manapság már az is jellemző a Bitcoin bányász vállalatokra, hogy telephelyeiket kifejezetten olyan területekre telepítik szél- és naperőművek mellé, ahol bizonyítottan energiafelesleg van, ezzel megakadályozva az energiapazarlást és növelve a gazdaságosságot.

Már vannak olyan vállalatok is, amik olajkutak mellett helyeznek el bányász konténereket és generátorokat kifejezetten a felesleges földgáz energiává alakításához. Ezeket a gázokat egyébként a legtöbb olajkitermelő vállalat elégeti, amivel nagy mennyiségben üvegházhatású gázok szabadulnak fel, a bányászattal tehát ezeknek a kibocsátását is mérsékelni lehet.

Végül pedig már van olyan bányászcég is, ami a gépek által termelt hulladékhő újrahasznosítására talált megoldást. Kanadában már van olyan város, ahol ezt a hőfelesleget a távhőellátó rendszerbe szállítják és kereskedelmi, valamint lakóépületek fűtéséhez használják fel.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.