Worldcoin – felbolygatta a kriptoközösséget

A Worldcoin elsősorban egy identitás és pénzügyi hálózat, aminek célja, hogy növelje a gazdasági lehetőségeket az emberek számára és könnyebbé tegye az azonosítást.

Projektjük egyik részeként a mai napon adták ki coinjukat, ami a WLD rövidítést kapta és már olyan nagyobb tőzsdék is kifejezték támogatásukat iránta, mint például a Binance.

A projekt másik része a World ID, ami lényegében egy digitális identitás és a Worldcoinnak az a része, ami a legnagyobb diskurzust eredményezi.

Amennyiben szeretnénk World ID-t igényelni, be kell szkennelnünk a szemünk íriszét egy speciálisan ehhez a művelethez tervezett „Orb”-nál. A cégnek jelenleg hozzávetőlegesen 200 Orb-ja van különböző országokban, reményeik szerint az év végére ez a szám eléri majd az 1500-at.

Az íriszünk szkennelésével bizonyíthatjuk, hogy igazi és egyedülálló személyek vagyunk az interneten, miközben identitásunk privát marad. A cég ezzel a lépéssel készül arra, hogy meg tudják majd különböztetni a mesterséges intelligenciát az emberektől.

Ez a fajta azonosítás sokakban aggodalmat keltett, főleg amiatt, mert veszélyesnek tartják, hogy egy cég kezeljen ilyen mennyiségű biometrikus adatot, ami egy támadás vagy biztonsági rés kihasználásával hatalmas károkat okozhatna.

Az Ethereum társalapítója Vitalik Buterin is hozzászólt a témához, szerinte a jövőben mindenképp szükség lesz valamilyen „proof-of-personhood” azaz személyiség igazolására alkalmas megoldásra, ahhoz hogy a decentralizált piac feletti irányítást ne tudják megszerezni gazdagabb szereplők vagy akár ellenséges érzületű kormányok.

Sokak aggodalmának ellenére a World ID-ra feliratkozók száma július 14-én, az indulás előtt egy héttel már a 2 milliót is meghaladta.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.