A Bitcoin tulajdonosok kezükbe veszik az irányítást

Korábban már beszéltünk arról, hogy kriptovalutáink biztonsága érdekében érdemes külön digitális pénztárca alkalmazást használni vagy beszerezni egy hardver pénztárcát, mint Ledger vagy Trezor.

Úgy tűnik, egyre többen fogadják meg ezt a tanácsot, ugyanis 23%-al nőtt azon tárcák száma, amelyek tartalma nem haladja meg a 10 bitcoint, azaz nem tőzsdékhez tartozik. A teljes bitcoin készlet arányán szintén meglátszik ez a változás. 2022-ben a 10 bitcoint birtokló tárcák a készlet 14,4%-át tartalmazták, idénre ez is megnőtt 17,4%-ra.

Ugyan a saját tárcán való tárolás biztonságosabb, sokaknak lehetnek nehézségeik az átállással. A digitális és hardver tárcák telepítésekor is kapunk kódszavakat, amiket fel kell jegyeznünk magunknak, hogy újra tudjuk telepíteni a tárcát, ha bármi történne az eszközünkkel, amin tároljuk. Ha ezeket a szavakat elfelejtjük, elhagyjuk, akkor senki sem tudja azokat visszaszerezni és nem fogunk tudni hozzáférni a kriptoinkhoz.

A másik ok, amiért érdemes biztonságos helyen tárolni a kódunkat, hogy senki se tudja azt megnézni, lemásolni. Ilyenkor ugyanis ugyanúgy hozzáférhetnek a készletünkhöz, mintha csak mi írtuk volna be a szavakat.<

Végezetül mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy hol látja a nagyobb kockázatot. Egy olyan helyen, ami bedőlhet bármikor, akár az FTX, vagy a feljegyzett kód elhagyásában. Az utóbbinál mi befolyásoljuk a kockázatot, az előbbinél viszont csak annyiban tudjuk mérsékelni, hogy körültekintően választunk tőzsdét.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.