A Bitcoin feleződése

A Bitcoin hálózata Proof-of-Work módszerrel működik, amit sokan csak bányászatként ismernek. A bányászat során a bányászok saját erőforrásaikat használják arra, hogy tranzakciókat validáljanak, ezért pedig jutalmat kapnak. Amikor egy blokk megtelik, akkor az a bányász kap jutalmat, aki konfirmálta a blokkban lévő tranzakciókat.

Minden 210.000 blokk kibányászása után, körülbelül 4 évente feleződik a jutalom. Ez lelassítja az új coinok létrehozásának folyamatát, ezzel pedig a Bitcoin inflálódását is csökkenti.

Az első 2012. november 28-án történt, ami után a Bitcoin árfolyama egy éven belül $12-ról $1.207-ra ugrott. A második feleződés 2016. július 9-én történt, ekkor a Bitcoin árfolyama $647 volt, 2017 végére pedig elérte a $18.972-t. Az árfolyam később visszább esett, egészen a következő feleződésig kellett várni az új rekordra, amikor is a 2020. május 11-es $8.821 árfolyam 2021. áprilisában $63.233-ig növekedett.

A feleződés hatásai valahogy így figyelhetők meg:

A jutalom megfeleződik → az infláció csökken → kevesebb elérhető kínálat → magasabb kereslet → magasabb ár → a bányászok motivációja megmarad, mivel a kevesebb jutalom ellenére a Bitcoin ára emelkedett

Mire számíthatunk a következő feleződéskor?

A jelenlegi gazdasági helyzet nem volt kedvező hatással a Bitcoin-ra sem és csak találgatni tudunk, hogy 2024-re ez változni fog-e. Garancia nincs arra, hogy a Bitcoin 2024-ről 2025-re ismét egy akkora növekedésen megy át, mint a legutóbbi feleződés után. Ettől függetlenül mindenképp érdemes rajta tartanunk a szemünk, hogy ne maradjunk le semmiről.

Egy biztos – mi itt leszünk és meg fogjuk osztani veletek a híreket és dátumokat, amik a feleződéssel kapcsolatosak.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.