A szabályozás viheti előre a piacot

Többször írtunk már arról, hogy az egyes országok hogyan kezelik a kriptovaluták világát, mennyire elfogadóak vagy éppen elutasítóak velük szemben. Az elmúlt pár évben sok döntés látott napvilágot és valamilyen szinten mindegyik hatással volt az árfolyamokra is. Habár a kriptovilág egyik alappillére a decentralizáltság a szabályozások megléte mégis bizonyos szinten népszerűbbé teheti ezeket az alternatív befektetési eszközöket.

A szabályozási döntések pozitív hatásait érzékelhettük kicsit ma is az árfolyamokban, ami nagy valószínűséggel a brit alsóház tegnapi döntésének köszönhető. Nagy-Britannia új miniszterelnöke (Rishi Sunak) eddig sem rejtette véka alá, hogy támogatja a kriptopénzeket, sőt egyik nyilatkozata szerint célja, hogy „…az Egyesült Királyság a kripto-technológia globális központjává váljon…”.

Az emlegetett döntés annak a törvényjavaslatnak az elfogadását jelenti, aminek része, hogy a kriptoeszközöket államileg elismert pénzügyi eszközökké nyilvánítják, és amit egyébként még Rishi Sunak pénzügyminisztersége alatt állítottak össze. Jelenleg a felsőháznál „pattog a labda”, az ő döntésük időpontjáról azonban még semmit nem tudunk. Tegnap 14:00 óra óta a BTC árfolyama 1000 dollárt az ETH árfolyama pedig 200 dollárt erősödött a hír hatására.

A következő hetekben egyébként érdemes figyelmet fordítani a tengerentúlra is, ugyanis a héten érkeznek a legnagyobb amerikai cégek negyedéves jelentései, az USA negyedéves GDP adata, valamint a fogyasztói-árindexet is közzé teszik. Jövő héten újabb FED kamatdöntő ülés lesz, majd az amerikai időközi választások lesznek porondon.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.