A medvepiac lehetséges ellenszere

A kriptovalutáknál talán a legismertebb befektetési mód az úgynevezett „daytrading”, amikor is folyamatosan figyelve az árfolyamot, a befektető próbálja időzíteni a vásárlását, eladását és kihasználni a piaci mozgásokat. Amikor alacsonyan van az árfolyam, akkor vesz, amikor pedig magasabb, akkor eladja a coinjait.

Ennek veszélyeit sokan ismerik, nem olyan könnyű megítélni, hogy jelenleg éppen a legalacsonyabb az árfolyam, vagy megint csökkenni fog. Ahogyan azt is nehéz eldönteni, hogy kisebb profit reményében eladjuk-e az alacsonyabb árfolyamon vásárolt coinunkat, vagy várunk, amíg tovább nő az árfolyam.

Egy másik stratégia a „DCA”, azaz „dollar cost averaging” célja pontosan a daytrading veszélyei nélküli befektetés. Ilyenkor a befektető nem az aktuális árfolyam alapján vásárol, hanem egy fix összegből gazdálkodik minden héten, vagy esetleg hónapban és mindig ugyanazon a napon vesz belőle kriptot. Ennek a stratégiának a célja a hosszútávú kripto felhalmozás és az, hogy a befektető kevésbé legyen kitéve a piac volatilitásának.

Az utóbbi stratégiánál a befektetőt nem foglalkoztatja a kriptovaluta jelenlegi árfolyama, inkább a hosszútávú nyereség reményében dönt a vásárlás mellett.

A medvepiacokra különösen jellemző a nagy volatilitás, az elmúlt hónapban is tapasztalhattuk, hogy az árfolyam fel-le ugrál. A DCA-t alkalmazókra ez nem volt akkora hatással, mint azokra, akik megpróbálták időzíteni a befektetésüket és kockáztattak egy nagyobb veszteséget, az esetlegesen még nagyobb nyereség reményében.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.