Mire érdemes figyelni a kriptovilág hírei közül?

A múlt héten futólag megemlítettem, hogy az árfolyamok alakulásában több tényező is szerepet játszik, mint például a FED kamatdöntések, illetve a jegybank elnökök által adott sajtótájékoztatók. Az elemzők szerint alapvetően ezen események hatásaira nem kell hosszútávon számolni hiszen a piac általában előre beárazza ezeket. Itt Európa közepén számunkra igen fontos lehet az, hogy a dollár hogyan teljesít a mi fizetőeszközünkkel a forinttal szemben és ez is nagy mértékben meghatározhatja hogyan alakítjuk portfóliónkat a kriptopiacon.

A legutóbbi FED kamatdöntés óta egy USD legalább 420 Forintot ér és ugyan némileg erősödött az árfolyam az MNB kamatemelés hatására, érdemes figyelembe venni a döntések után tartott sajtótájékoztatókat is. Jerome Powell (FED elnök) ugyanis azt nyilatkozta, hogy a kamatemelést addig folytatják, amíg ezt az inflációs adatok alapján szükségesnek látják, míg Matolcsy György a kamatemelések végére célzott.

Én úgy gondolom, hogy az erős dollár a kriptovaluták világában irányíthatja figyelmünket a dollár alapú stabilcoinok felé. Egyrészt a későbbiekben jó befektetésnek bizonyulhat valami, ami leköveti az USD árfolyamot, másrészt, ha hirtelen kezdenek nőni egyéb kriptovaluták árfolyamai, a legtöbb tőzsdén gyorsabban tudunk stabilcoinért bevásárolni.

Amit idén már egyszer megtanulhattunk ezeknél az eszközöknél, hogy nem mindegy milyen típusú stabilcoinba fektetünk – emlékezzünk csak a Terra-Luna esetre – ezért javasolt fiat által fedezett coinokban gondolkodni, illetve érdemes arra is figyelni, hogy melyik tőzsdén melyik coinnal lehet kereskedni.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.