Lehet-e még profitálni a bányászatból az Ethereum lánc átalakulása után?

Mint arról már korábban írtunk, az Ethereum hálózat szeptember 15-én állt át a Proof-of-Work megoldásról a Proof-of-Stake-re, ezzel pedig teljesen megszűntette a bányászatot az egész láncon.

Az átállásnak több oka is volt, egyik közülük a környezettudatosabb működés. A bányászat rendkívül energiaigényes folyamat, ha szeretnénk profitálni belőle, akkor több videokártyát futtató rendszerre van szükségünk, amit egész nap működtetünk.

A bányászok körében nagy kedvenc volt az Ethereum, így most sokaknak kell dönteniük, hogy hogyan folytatják tovább a tevékenységüket. Az egyik opció, hogy áttérnek másik kriptovaluta bányászására, ami lehet akár a Litecoin vagy DogeCoin is.

A másik lehetőség, hogy a bányászgépüket felszámolják és megpróbálják eladni az alkatrészeket. Ez utóbbit nehezíti a tény, hogy ezek a gépek hatalmas teher alatt dolgoztak, sokszor 0-24-ben be voltak kapcsolva, ezért a használtpiacon jelentősen csökken az értékük.

Az egyik hátránya ennek az átállásnak az lehet, hogy a használt gépeket nem tudják eladni, ezért elektronikus hulladékként végzik, ez pedig jelentős környezeti kárt okozhat.

Szóval profitálhatunk-e még a bányászatból?

A válasz összetett, ugyanis ez függ attól is, hogy milyen áron tudjuk beszerezni a szükséges eszközöket, tudjuk-e mi magunk működtetni a programokat, illetve az energiaárakat és a blokkok kibányászásának jutalmazását is figyelembe kell venni, mielőtt belevágnánk a kriptovaluta bányászat világába.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.