Hogyan tárolhatjuk kriptovalutánkat?

Bármelyik kriptoeszközről is beszélünk annak tárolásához szükségünk van egy kriptotárcára. Ez a tárca lehet online vagy offline tárca, más csoportosítás szerint hot vagy cold wallet. A döntést az alapján érdemes meghozni, hogy milyen célból vásároltunk kriptovalutát.

Az online kategóriába alapvetően olyan tárcák tartoznak, amelyek folyamatosan webes kapcsolattal rendelkeznek és ezáltal gyorsan mozgathatóak is a rajtuk lévő összegek, például akkor, ha egy gyors árfolyammozgásra szeretnénk reagálni. Ilyenek lehetnek különböző telefonos alkalmazások, de én ide sorolnám a tőzsdéket is, ahol van lehetőség coinjaink tárolására. Szerintem ezeket a típusú tárcákat olyan coinok tárolására érdemes alkalmazni, amelyeket nem kívánunk hosszú távon megtartani, jellemzően ilyenek lehetnek azok a stablecoinok, amiket kifejezetten azért halmozunk, hogy a későbbiekben bitcoint vagy egyéb altcoinokat vegyünk a segítségükkel.

Az offline kategóriába tartoznak az úgynevezett hardware alapú tárcák (mint a Ledger vagy Trezor), melyek nem kapcsolódnak közvetlenül az internethez, tárolásuk is kényelmes, ugyanis pendrive-hoz hasonlítanak így könnyen magunkkal vihetjük őket bárhova. Az offline tárcák egy másik kategóriája a papír alapú tárca, amit akár a BlockChange ATM-eknél is könnyen készíthetünk magunknak. Ezeknél a tárcáknál érdemes odafigyelni, hogy rajtuk szereplő QR kódok ne kopjanak el idővel, így érdemes lehet laminálni őket. Én ezeket a típusú tárcákat javasolnám azon coinok tárolására, melyeket hosszú távú befektetési céllal vettünk, illetve a nagy összegű kriptobefektetések tárolására, ugyanis jóval biztonságosabbak, mint online társaik.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.