A Litecoin árfolyama közel 200%-ot emelkedhet a feleződése előtt

Pár hete írtunk a Bitcoin kapcsán a bányászott kriptovaluták feleződéséről.

Csak röviden: a feleződés az az esemény, amikor egy bizonyos mennyiségű blokk kibányászása után a bányászok jutalma a felére csökken. Ez általában 4 évente szokott bekövetkezni, a Bitcoin esetében a következőt 2024-re várják, míg a Litecoin valószínűleg 2023 közepére éri el a kívánt blokk számot.

Ez a befektetőket is érinti, mivel a BTC-nél megfigyelhető volt az árfolyam kimagasló növekedése a feleződés utáni években. Na de mi a helyzet a Litecoinnal? Hogy hatottak rá a feleződések a múltban és mit várhatunk a jövő évtől?

A Litecoin eddig két feleződésen ment keresztül, az első 2015 augusztusában esett meg, ekkor a bányászok jutalma 50 LTC-ről 25-re csökkent, a második pedig 2019 augusztusában történt, amikor 25 LTC-ről 12,5 LTC-re feleződőtt a jutalom.

A Bitcoinnal ellentétben az figyelhető meg, hogy a Litecoin feleződését eddig mindig egy volatilis árfolyam előzte meg, amikor is az LTC ára nagyon kiugrott, ezt egy hasonlóan nagy korrekció követte, utána visszaesett, majd ismét elérte a korábbi csúcsot.

Habár csak 2023-ra várható a feleződés, a piaci elemzők rámutattak arra, hogy a Litecoin árfolyama jelenleg ugyanazt az utat járja be, mint a legutóbbi alkalmakkor 2015-ben és 2019-ben. Ezért is várják az elemzők, hogy jövőre 200%-os növekedés után egy LTC ára elérheti a 180 dollárt is.

Persze ezekbe a kalkulációkba nincs beleszámolva a jelenlegi gazdasági helyzet, a háborús környezet és rengeteg más egyéb befolyásoló tényező, de mindenképp érdekes megfigyelés, aminek következtében mi biztosan közelebbről fogjuk figyelni a Litecoin piaci mozgását.

*A jelen posztban található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.